No mostrar més aquest missatge

CosmoCaixa Barcelona

Museos de Barcelona: museo de ciencias CosmoCaixa Barcelona

Del 28 de març de 2012 al 10 de febrer de 2013

Epidèmia! Com les malalties han modelat la història de la humanitat

Epidèmia! Com les malalties han modelat la història de la humanitat
Epidèmia!

No disposes del plug-in de Flash necessari per visualitzar aquest vídeo i/o bé tens desactivat el JavaScript del teu navegador. Pots baixar-te el plug-in de Flash a Adobe.com (Obre en una finestra nova)

Transcripció del contingut del vídeo "Epidèmia! Com les malalties han modelat la història de la humanitat":

Cosmo Caixa Barcelona et convida a visitar Epidèmia, una exposició molt contagiosa on podràs descobrir com les malalties han marcat la història de la humanitat.

Microorganismes com virus, bacteris o protozous, porten milions d'anys vivint al nostre voltant, alguns d'ells ens beneficien, en canvi d'altres, ens ataquen causant-nos malalties.

Al llarg de la història, malalties com la grip, la verola o la pesta han causat més morts que la majoria de guerres.

La primera epidèmia documentada va ser probablement la de la verola, que va devastar Grècia al 430 A.C. Aquesta plaga va matar la quarta part de la població. Gràcies a això Esparta va guanyar la guerra i va acabar amb la cultura grega. El mateix va succeir a l'Imperi Romà amb la pesta.

Segles després, al 1918, en tan sols dos anys van morir més de 50 milions de persones a causa de la Grip Espanyola.

Avui en dia, els perills d'un contagi segueixen amenaçant-nos en els llocs més quotidians.

En llocs tan habituals com en un vagó de metro, a través dels objectes que toquem, un petó, la tos o un simple esternut, es propaguen a través de l'aire mils de microbis, capaços d'infectar-nos amb malalties com un constipat o la tuberculosis.

Altres malalties més perilloses, com la malària, són transmeses per un mosquit. Cada any, entre 300 i 500 milions de persones la pateixen i prop d'un milió moren, principalment a l'Àfrica.

Malgrat que en els països desenvolupats s'ha eradicat, aquesta malaltia persisteix en altres llocs on la lluita contra el mosquit i l'accés als medicaments són més complicats.

El repte de la humanitat del segle XXI és trobar noves vacunes i aconseguir que els medicaments arribin a tots els indrets del planeta.

T'agradaria saber com s'obtenen les vacunes?
Observar el teu cos a través d'una càmera tèrmica?
O saber, quant pesen els bacteris que viuen al teu organisme?

Al Cosmo Caixa trobaràs totes les respostes.
Epidèmia, un inquietant recorregut per l'univers de las malalties que han marcat la nostra manera de viure.

Obra Social "la Caixa"
L'ànima de "la Caixa"

Vivim envoltats de microorganismes: virus, bacteris i protozous. Molts d'aquests microorganismes són necessaris per sobreviure, però d'altres provoquen malalties infeccioses causants d'epidèmies. Què en sabem, d'aquestes malalties?

A "Epidèmia!" coneixerem quin és l'agent causant de diverses malalties, quin és el cicle biològic que segueixen i, també, quina ha estat la influència que han tingut les malalties al llarg de la història i la cultura de la humanitat.

  • Veurem com es produeix el contagi.

  • Descobrirem la importància de la higiene i la vacunació en la lluita contra les epidèmies.

  • Reflexionarem sobre com la humanitat i la manera de viure han contribuït a prorrogar els agents causants de malalties com la pesta, la sida, la malària, la grip...

  • Revisarem com han afectat a les poblacions i la història.

  • Ens qüestionarem si és solidària l'actitud que tenim cap als més desafavorits. La salut és un dret fonamental que ha d'estar garantit per a tothom.

L'exposició, fent servir referències artístiques, literàries, musicals i cinematogràfiques, aborda les malalties, la seva història i la incidència que han tingut en la humanitat, fent especial èmfasi en els temes socials i en la importància de la investigació tant en el coneixement d'aquestes malalties com en la manera de combatre-les.

Diferents àmbits

Una exposició molt contagiosa!

Una exposició molt contagiosa!

Infecció i contagi

No tots els bacteris són perjudicials: al cos en tenim molts que ens ajuden en processos vitals com la digestió, i d'altres que, si bé no són tan beneficiosos, tampoc no ens causen problemes. A la "bàscula dels bacteris" podràs esbrinar i saber quant pesen els teus bacteris i en quina part del cos viuen.
Molts altres microorganismes, en canvi, sí que provoquen malalties. Algunes són molt comunes, com la grip o el refredat, i d'altres, més perilloses. Aquí podràs esbrinar quina cara fa l'enemic i quan es pot afirmar que estem davant d'una epidèmia.
Vols saber quins microbis podem trobar fàcilment al metro?

Incidència històrica de les malalties

Les malalties han influït en la història. T'oferim un recorregut per les principals malalties infeccioses, il·lustrat amb peces històriques que hem dut de diversos museus europeus exclusivament per a aquesta exposició. Sabràs quan es van produir aquestes malalties, qui en va descobrir la causa, com cal tractar-les o prevenir-les i quina rellevància han tingut en la cultura. Et podràs convertir en un autèntic científic i descobrir, per exemple, com va aparèixer el brot de còlera a Londres l'any 1854 i esbrinar què va passar amb la verola fins que es va eradicar.

Vacunació i prevenció

Moltes malalties es poden prevenir; algunes, pel sol fet de millorar les condicions higièniques. Però el que va suposar un gran avenç en la lluita contra les malalties va ser el descobriment de la primera vacuna i, posteriorment, el dels antibiòtics. No obstant això, l'accés als tractaments adequats no està a l'abast de tota la població, i milions de persones al món pateixen avui malalties per a les quals hi ha tractament o se'n coneix una manera de prevenir-les.
Que això canviï és el gran repte al qual ens enfrontem.

  • Per visitar l'exposició, et pots convertir en un comerciant de teles de la França del segle XIX, en un turista que torna del tròpic o en una nord-americana del segle XXI. Tria un personatge i descobreix què et passa durant la visita a l'exposició.

De dimarts a diumenge i dilluns festius, de 10 a 20 h. Activitat gratuita. Visita inclosa en l'entrada al Museu

CosmoCaixa Barcelona. C. d'Isaac Newton, 26. 08022 BARCELONA